Een employee experience journey op maat van je medewerkers

Een employee experience journey op maat van je medewerkers.

26 oktober 2022 in Employee Experience, Microsoft365

The Flow heeft een people centric approach waarbij het de doelstellingen van je organisatie en de mensen die er voor werken in kaart brengt. Daarvoor gebruikt het een employee experience journey. Managing partner Benny Van de Velde legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Vandaag staan bedrijven voor grote uitdagingen op vlak van hybride werken. Microsoft deed onderzoek naar de hybride working paradox, waaruit blijkt dat 70% van de ondervraagden de flexibiliteit die ze tijdens corona hadden, willen blijven behouden. Maar evenveel ondervraagden willen ook terug meer contact met hun collega’s.

Bedrijven zullen dus naast de gezellige werkplekken die ze de laatste jaren inrichtten, ook een digitale variant moeten ontwikkelen waar flexwerkers hetzelfde kunnen als op kantoor. Een van de manieren om dat te doen is via een employee experience platform. Dat kan al door een aanpassing in Microsoft Teams. De meeste mensen gebruiken die applicatie enkel voor meetings. Wij kunnen Teams inrichten als een hub door er additionele toepassingen aan vast te hangen zodat het multifunctioneel wordt.

Employee experience journey

Voor de inrichting van het platform zitten we samen met verschillende stakeholders binnen je organisatie. Samen werken we een employee experience journey uit met behulp van een discovery assessment. Via aparte design thinking workshops proberen we jullie te inspireren en te capteren wat er leeft. Wat is er qua applicaties, en hoe kunnen we die combineren met je traject?

Binnen deze assessment kijken we ook naar de digitale maturiteit van je bedrijf. Het is de kern van je user adoption en het traject dat we aangaan. Via een digital maturity scan willen we niet enkel een beeld krijgen van je organisatie, maar ook hoe digitaal matuur je werknemers zijn. Het voordeel hiervan is dat je heel gericht opleidingen kan voorzien voor je werknemers. De meer mature werknemers kan je stimuleren met teasers of een webinar. Mensen die minder digitaal aangelegd zijn, hebben nood aan meer ondersteuning. Voor hen zal je uitgebreide opleidingen moeten voorzien, waarbij The Flow je kan helpen.

Microsoft Viva

Naast de hele digital assessment van je organisatie, is ook de ontwikkeling van je werknemers belangrijk. Microsoft heeft daarom Microsoft Viva ontworpen, dat momenteel uit 4 modules bestaat.

  • Viva Connections is een soort van interactief dashboard. Je kan het zien als een verbeterd intranet dat je kan integreren in Microsoft Teams of in je eigen experience platform.
  • Viva Topics scant je omgeving en documenten. Aan de hand van artificiële intelligentie geeft het suggesties over bepaalde topics. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een bepaald onderwerp, dan zal het je voorstellen doen van chats, documenten of personen die je extra info kunnen geven over het onderwerp.
  • Viva Learning is een centrale plaats voor leren binnen Microsoft Teams. Het biedt managers de mogelijkheid om verschillende leermodules aan te bieden aan hun werknemers.
  • Viva Insights is dan weer degene die voor ons bij The Flow erg interessant is omdat het inzicht geeft in het gedrag van je werknemers aan de hand van data. Binnen Insights heb je drie belangrijke doelgroepen. De persoonlijke assistent geeft je een overzicht van de mails die je krijgt en wie je directe collega’s zijn. Je kan hier nagaan met wie je al lang niet meer gesproken hebt. Managers hebben wellicht meer aan de organisatie-overzichten waarin ze kunnen nagaan of hun werknemers wel genoeg focustijd kunnen inplannen, hoe kwaliteitsvol hun meetings zijn, en of er wel genoeg afstemmomenten zijn tussen managers en werknemers. Tot slot biedt viva Insights ook de mogelijkheid om het te gebruiken als maturiteitsmeeting door het verder uit te breiden met databronnen. Met data uit je CRM-systeem kan je zo ook de effectiviteit van je sales gaan meten. Voor managers die hun werknemers graag op kantoor zien, is dit een alternatief om voeling te houden met het team terwijl die van thuis uit werken.

Bij The Flow gebruiken we de technologie van Microsoft als een middel om de doelstellingen van de organisatie en de werknemers te bereiken en te verstevigen. Je kan het employee experience platform dan ook zien als een stuk automatisatie dat je inzichten geeft in je bedrijf. Zo kan je je werknemers tevreden houden en extra ervaringen geven, wat ten slotte het ultieme doel is van de hele employee experience journey.

Beluister de podcast