De toekomst van de Digital Workplace met Microsoft Loop en generatieve AI.
11 juli 2023 in Blog, Digital Workplace
We vinden het bij The Flow belangrijk om te investeren in onze mensen. En wat onze crew bijleert, delen we ook graag met de buitenwereld! Dat geldt ook voor Pieter Op De Beéck, Trusted Advisor binnen The Flow. Hij deelt regelmatig zijn kennis en inzichten tijdens sessies, zowel op eigen events (zoals de Experience Day) als op externe events zoals BIWUG en CollabDays. En waarover dat dan gaat? Tegenwoordig spreekt Pieter vooral over Microsoft Loop, een co-creatieve tool binnen Microsoft 365, en – hoe kan het ook anders – generatieve AI. Let’s dive in!
Pieter Op De Beéck: “Ik geef al een groot deel van mijn carrière sessies over verschillende, uiteenlopende onderwerpen maar met de coronapandemie lag dat helaas stil. Toen ik bij The Flow opnieuw de kans kreeg om daarop in te zetten, moest ik geen twee keer nadenken! Momenteel gaan de sessies vooral over Microsoft Loop en het inzetten van generatieve AI in je business; over ChatGPT maar ook Microsoft 365 Copilot dat eraan komt.”
“Ik vind het heerlijk om opnieuw te mogen spreken en niet alleen mijn kennis maar ook passie te delen. Zo gaf ik onlangs de sessie over MS Loop op de Modern Workplace Conference in Parijs en sprak ik over generatieve AI op de CollabDays in Nederland.”
“Met die twee sessies probeer ik vooral awareness te creëren over wat er allemaal mogelijk is, wat eraan komt en wat dat kan betekenen voor je bedrijf of teamwerking. Ook bij klanten zet ik erg in op het vertalen van de technische kant naar de businesswereld. Zelf ben ik geen developer, dus op gedetailleerde integratie- of developmentvragen kan ik helaas niet antwoorden. Mijn doel is vooral het helder maken voor iedereen.
Microsoft Loop voor een vlottere digitale werkplek.
Met The Flow focussen we ons op het verbeteren van de digitale werkplek van werknemers. Daarvoor kijken we naar het Microsoftplatform omdat we geloven dat dit het meest efficiënt alle dagelijkse apps kan samenbrengen die iemand nodig heeft. Eén van die nieuwe tools in de M365 Cloud is Microsoft Loop, een online samenwerkingsplatform.
Pieter: “Soms zijn nieuwe tools eerder een gimmick, maar met Loop zien we echt wel een waardevolle toevoeging. In mijn sessie daarrond, vertel ik meer over wat het precies is, waarom Microsoft met zo’n tool komt en vooral: hoe positioneer je die nieuwe tool in het MS 365-landschap? Dat doe ik aan de hand van concrete voorbeelden maar ook tips. Hoe kijk je ernaar vanuit governance standpunt? Laat je het helemaal integreren, deels of niet?”
Hoe de komst van generatieve AI je workflow beïnvloedt.
Wanneer we het hebben over generatieve AI, gaat het de laatste maanden natuurlijk vooral over ChatGPT. De AI text generator is het product van OpenAI, een open source onderneming dat ook image generator DALL-E uitbracht. In 2019 investeerde Microsoft 1 miljard dollar en in 2023 het tienvoudige: 10 miljard dollar. In ruil daarvoor integreerde Microsoft ChatGPT in Bing Chat, een AI chatbot, en draaien OpenAI’s systemen nu in de Azure cloud. Geen overname dus, wél een interessante investering.
Pieter: “En daar vertel ik dus heel wat over. Ik start bij het ontstaan van AI, de link met Microsoft, wat deze vierde grote IT-revolutie betekent en het belangrijkste: wat er allemaal mogelijk is en hoe het in de toekomst zal evolueren.”
“Zo heeft die investering van Microsoft in OpenAI best wel wat gevolgen, zeker nu de OpenAI services in Azure cloud draaien. Dat wil zeggen dat je als bedrijf de API van slimme intelligentie kan ‘binnen’ halen in je eigen, afgesloten Azure cloud. Een advocatenkantoor kan bijvoorbeeld een chatbot maken die doorheen alle rechtsdocumenten gaat en hiervan een samenvatting per client maakt. Dat zou volledig beveiligd en privé kunnen gebeuren, wat nu nog niet het geval is met ChatGPT-integraties.”
“Een andere tool die cruciaal zal worden in het AI-verhaal, is Microsoft 365 Copilot, een plug-in voor het gehele M365-platform dat dient als assistent en draait op artificiële intelligentie. Je zal bijvoorbeeld na je vakantie kunnen vragen om een samenvatting te maken van de belangrijkste e-mails, chats, meetings, documenten, transcripten, … Of een geheel nieuw business voorstel laten opmaken op basis van meeting notes, daar ook een presentatie van laten maken met gepaste afbeeldingen, correcte branding en in de juiste tone of voice.”
Sinds mei 2023 wordt MS Copilot nog uitgestest door een 600-tal bedrijven, het is nog niet duidelijk wanneer het breed uitgerold zal worden of wat de pricing is.
Waar past The Flow in het plaatje?
Pieter: “Bij The Flow houden we ons voor alle duidelijkheid niét bezig met het ontwikkelen van artificiële intelligentie, wel met het integreren ervan en bedrijven helpen voorbereiden op die komst. Zo denken veel bedrijven dat AI heel wat kan helpen met hun massa data. Maar gewoon data hebben is niet genoeg. Als je niet investeert in informatiestructuur en informatiemanagement, gaat een AI-toepassing weinig of niets kunnen optimaliseren. ChatGPT maakt ons nu al duidelijk dat alles afhangt van hoe goed/gedetailleerd/specifiek de prompt is, dat gaat met iets als Copilot niet anders zijn. Je moet je dus vandaag al focussen op de informatiestructuur van je bedrijf en afspreken hoe je lifecycle management toepast op al je documenten. Pas wanneer alles mooi gestructureerd en opgekuist is, zal je data waardevol zijn voor een AI-model.”
“En dat is waar we met The Flow mee helpen natuurlijk! Om een optimale digital flow te creëren, starten we steeds bij een informatiearchtectuur. Daarin houden we al rekening met de komst of implementatie van artificiële intelligentie. We zorgen voor correcte filing, naming conventions, versiebeheer, … Zo’n digital flow project doen we altijd met een team. Zelf geef ik regelmatig de Technical Governance workshops bij onze klanten en ook daarvoor moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste technologische mogelijkheden. Klanten verwachten nu eenmaal, terecht, dat we alles mee opvolgen en hen daarin adviseren.
En dat is exact wat ik doe. In juni organiseerde ik samen met drie andere consultants zelfs een eigen succesvolle Viva Explorers Community Day, waar veel positieve reacties op kwamen. En onlangs hoorde ik van een klant: “als je op de hoogte wil blijven van alles, dan moet je gewoon Pieter volgen op LinkedIn en dan ben je mee.” Dat zijn natuurlijk enorm toffe complimenten!”.