De kracht benutten van Power Platform? Denk eerst aan je governance 

De kracht benutten van Power Platform? Denk eerst aan je governance .

28 juni 2024 in Blog, Power Platform

Van gestroomlijnde bedrijfsprocessen tot een hogere klanttevredenheid: Power Platform biedt ongeziene mogelijkheden qua flexibiliteit en innovatie. Maar het beheer van dit low-code platform brengt daarnaast een reeks uitdagingen met zich mee. Hoe het beter kan? Met een goed doordacht Governance framework! 

Veelvoorkomende problemen in het gebruik van Power Platform 

We hebben het al vaak gehoord: niet-technische gebruikers gaan enthousiast aan de slag met Power Platform, maar al snel wordt het chaotisch. Voor je het goed en wel beseft, heb je een nieuwe vorm van shadow IT. Anders gezegd — medewerkers die ongecontroleerd apps ontwikkelen of automatiseren, creëren dikwijls onbedoeld een cascade van inefficiënties en zelfs gevaren. 

De beveiliging is vrijwel het grootste risico. Door de vrijheid die Power Platform biedt, worden gevoelige gegevens al sneller blootgesteld aan lekken. Bovendien riskeer je heel wat compliance-problemen. 

Ongecontroleerd gebruik van Power Platform leidt ook tot een operationele nachtmerrie. In theorie is de schaalbaarheid van Power Platform een enorme troef. Naarmate meer gebruikers experimenteren en een aantal nuttige apps ontwikkelen, ontstaat een wildgroei van moeilijk te overziene applicaties. 

Al deze shadow IT-projecten verbruiken trouwens meer resources dan verwacht. Wat misschien begint als een kleinschalig initiatief, groeit uit tot een groot project dat tijd en focus wegneemt van strategische taken. 

Het goede nieuws? Dergelijke problemen kun je helemaal vermijden met een Governance framework. Samengevat houdt Governance in dat je afspraken maakt over het gebruik van Power Platform. Het framework zorgt voor standaardisatie in de manier waarop oplossingen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Zo zorg je er als organisatie voor dat je apps voldoen aan de vooropgestelde best practices en goed integreren met je andere tools. 

Onze gefaseerde Governance aanpak voor Power Platform 

Bij The Flow staat het overkoepelend Power Center of Excellence (CoE) centraal. Deze kennishub brengt business en IT samen in functie van de meest optimale uitrol van Power Platform in je organisatie. Het maakt een onderscheid tussen strategische, tactische en operationele Governance.

Op elk niveau willen we voldoende balans creëren. Enerzijds bieden we IT voldoende controle om veiligheid en stabiliteit te handhaven. Anderzijds zorgen we ervoor dat gebruikers de nodige vrijheid krijgen om effectief te werken. Dat vertaalt zich naar een vierdelige werkwijze, waarbij elke stap een specifiek aspect van Governance behandelt.

De eerste stap in onze Governance aanpak is het vooropstellen van een duidelijke visie. Samen identificeren we wat je wilt bereiken met Power Platform. En welke strategische voordelen het oplevert voor je organisatie. 

Verder voeren we een grondige scan uit van je huidige IT-omgeving. Zo evalueren we hoe Power Platform vandaag al wordt ingezet in je organisatie. En in welke mate dit in lijn ligt met het Governance framework dat we gaan implementeren.  

Aan het einde van de Envision-fase heb je een duidelijk plan, en kijken we welke bestaande systemen en processen we moeten wijzigen voor een optimale werking van Power Platform.

De volgende stap is het vertalen van de strategische visie naar praktische beleidslijnen en procedures.

In de eerste plaats omvat dit een duidelijke roadmap voor de digitalisering van processen en business innovatie binnen de organisatie. Denk aan app modernisatie, citizen development, vernieuwing versnellen, enzovoort. Deze roadmap dient als kompas voor de transformatie naar een digitale werkomgeving.

Belangrijk: we gebruiken hierbij onze Governance Maturity Map. Deze omvat verschillende maturiteitsniveaus die elk een aantal criteria bevatten. Wanneer we de Governance aanpak uitrollen, meten we welk niveau jouw organisatie vandaag heeft. En welke stappen je moet nemen om naar het volgende niveau te gaan. Hierdoor kunnen we de Governance volwassenheid van de organisatie geleidelijk verhogen. En draagt dan weer bij aan een stabiele en efficiënte operationele omgeving.

We zijn er ons van bewust dat het menselijke aspect vitaal is voor succesvol gebruik van Power Platform. Daarom begeleiden we jouw gebruikers op een strategische manier, binnen de vastgelegde structuur. 

Dat doen we helemaal volgens hun kennisniveau. We maken een verschil tussen training voor systeembeheerders in de specifieke Governance tools en instellingen, en ‘gewone’ gebruikers of citizen developers. Hen voorzien we niet alleen van basiskennis en vaardigheden om Power Platform volgens de regels te gebruiken: we coachen hen ook actief. Zodat jouw organisatie zoveel mogelijk waarde uit Power Platform haalt! 

Power Platform is een dynamisch proces. Daarom is continue monitoring en ondersteuning de laatste fase. Het is ook belangrijk dat je de Governance framework voldoende evalueert en verbetert. Bij The Flow werken we met unieke rapporten, die we inzetten in jouw organisatie. Zo kun je de kernelementen van je Governance strategie eenvoudig monitoren en opvolgen.  En ben je zeker dat deze blijft voldoen aan de evoluerende behoeften van je organisatie. 

Alles halen uit Power Platform voor je organisatie? 

Governance is onmisbaar als je het onderste uit de kan wil halen van Power Platform. The Flow combineert business expertise met technische kennis, zodat je écht het verschil maakt met Power Apps en Power Automate. Meer weten? Contacteer ons hier!